Kantelep

Az elérhető legmodernebb labor technológiával szereltük fel, és magas genetikai értékű kanokkal telepítettük be. A telep egészségügyi státusza SPF besorolású, tehát Mycoplasma, APP, AR-T klasszikus 4-es kórokozóitól mentes.  A Hypor Magnus kanok egyenesen Kanadából érkeztek repülővel, a Hypor Maxter Franciaországból és a tenyészkanok pedig Spanyolországból. Fontos szempont volt, hogy a magyarországi feltételekhez leginkább adaptálható vonalakat hozzunk. A genetikai előrehaladás megköveteli a 40-50%-os éves cserét, ugyanis a jobb kanok pénzben kifejezhető javulást eredményeznek a partnereink számára. Jelenleg 60 db kannal üzemel a telep, terveink szerint 100-120 kan lenne ideális a partnertelepek kiszolgálása érdekében. Ezt a létszámot a lehető leghamarabb szeretnénk elérni.

Az UBM Genetics a Hypor genetika magyarországi elterjesztéséhez első lépésként egy kanállomást létesített. A Hypor szállítja a kanokat, és folyamatosan cseréli azokat.

Az állomásra Spanyolországból három nagyfehér és hét lapály kant, Kanadából 25 durocot, Franciaországból szintén 25 pietraint helyeztek el. Ők nem itt öregszenek majd meg, a Hypor a gyors tenyésztési előrehaladás érdekében az állomás kanjait évente cseréli.

Az állatok tágas, dúsan almozott kutricákban laknak.
A fantomhelyiségek és a fantomok lehetővé teszik a kényelmes, higiénikus és szakszerű spermavételt
A laboratórium a legmodernebb eszközökkel felszerelt, minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kiváló minőségű termékenyítő anyagot termeljenek a partnerek számára.
A kanok mentesek a PRRS-től, a Mycoplasma hyopneumoniae-től és az APP-től. Ezekre a betegségekre rendszeres laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokat végeztetnek.
A laboratórium működését és a sperma minőségét egy specialista folyamatosan ellenőrzi (audit).

A partnerek csak olyan termékenyítő anyagot kapnak, mely megfelel az ún. „nomospermia” kivetelményeinek:

  • motilis spermiumok aránya legalább 70%,
  • abnormális spermiumok aránya legfeljebb 20%.

Nagyfehér és lapály spermát csak a tenyésztelepek kaphatnak, de Hypor Maxter és Magnus spermát mindenki rendelhet.

A HYPOR KANOK SZEREPE A MAGYAR TELEPEKEN

A magyarországi sertéstelepek szinte mindegyike nagyfehérxlapály F1 kocákkal termel, melyeket végtermék-előállító kanokkal termékenyítenek. Ezeknek a telepeknek ajánljuk a Hypor MAXTER és MAGNUS kanok spermáját, melyekkel jelentősen javíthatnak az utódok minőségén, ezáltal jóval hatékonyabban termelhetnek.

Milyen szempontok szerint válasszunk a két kanvonal közül? A MAGNUS ideális az olyan telepek számára, ahol nem optimális az egészségügyi helyzet, a munkaerő-ellátottság és/vagy a létesítmények állapota. Ajánlott azoknak is, akik javítani akarnak vágósertéseik húsminőségén. A MAXTER ideális az olyan, igényes tartók számára, akik magasabb színhús-hozamot akarnak elérni.

A sertéstelepi menedzsment munkáját teljesítményben mérik. A világ legjobb, legmodernebb sertéstelepét nem biztos, hogy megkapjuk tudásunk bizonyításához, de a legjobb genetikát a teljesítmény reális (nem feltétlenül ideális) körülmények közötti maximalizálásához igen. Kanspermával, külön befektetés nélkül.